
Clause 24(6) of the 2021 Advertising Code states that an endorsement about therapeutic
goods must not be given, whether expressly or by implication, by a current or former
health practitioner, health professional or medical researcher or a person who represents
themselves as being qualified or trained to diagnose, treat or prevent disease, ailment,
defect or injury in persons;

Therapeutic Goods Advertising Code 2022
Health Professionals Q&A

What are the Advertising Code requirements for health
professionals regarding endorsements and testimonials?

What is a “health professional”?

Aboriginal and Torres Strait Islander health practice
dental (not including the professions of dental therapist, dental hygienist, dental
prosthetist or oral health therapist)
medical
medical radiation practice
nursing
midwifery
occupational therapy
optometry
pharmacy
physiotherapy
podiatry
psychology

Therapeutic Goods Advertising Code (No.2) states that a health professional means a
person mentioned in section 42AA of the Act which includes a health practitioner, health
professional, medical researcher or a group of such persons.

Section 3 of the Therapeutic Goods Act 1989 defines a health practitioner as a person
who, under a law of a State or internal Territory, is registered or licensed to practice in any
of the following health professions:



Question
I am a former health professional who is now running a direct selling business and wish to conduct
product training for a TGA listed product at a private event / company event / virtual event. 
Can I do this if I do not endorse the products or make a testimonial but am merely presenting facts
about the product, it’s permitted indications, ingredients.

Answer
If your product training is ‘merely presenting facts about the product’ and its permitted indications
and ingredients it would not be considered advertising. You need to satisfy yourself as to whether
the training would meet the Therapeutic Goods Act 1989 (the Act) definition of advertise. You
should note however that even if you do not intend for the training material to promote the use or
supply of therapeutic goods, if the audience would reasonably consider that to be the intention of
the material then the material would be considered advertising. 

If the material is properly considered advertising in relation to therapeutic goods, as you (a former
health professional) are personally conducting the training it is likely your audience would
consider you endorse (recommend, support, or approve of) the therapeutic goods you are
presenting about. This could be the case even in the absence of an express statement regarding
your positive opinion of the products, noting an endorsement can be express or implied. Put
another way, if the material is an advertisement, and if you, in delivering the training about
therapeutic goods, would reasonably be seen to recommend, support, or approve of the goods
about which you are presenting (i.e., you would be taken to endorse the goods) then this is likely
to contravene s.24(6)(d) of the Advertising Code. That however is something you would need
make a judgement on, as the person knowing the content and the nature of the material. 

The TGA encourages all stakeholders who require advice about the application of the therapeutic
goods legislation to specific circumstances to obtain independent advice tailored to those
circumstances. 

Question
I am a subsidiary of a global direct selling company who has a scientific advisory board that 
may include health professionals and Former Health Professionals. 

Can the advisory board provide training on a TGA listed product to local direct sellers both
physically and virtually? These events may have consumers present. 

Answer
The answer to this question can be extrapolated from the answer above. Without knowing the exact
nature of the training on the ARTG product, it is impossible to make an assessment if the training
material would be considered advertising of a therapeutic good. If the material was advertising, you
would need to be satisfied that the audience would not be led to the view or impression that the
scientific advisory board members endorse the advertised goods as some members of the scientific
advisory board are current or former health professionals. 


